DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]
Tebligat terim anlamı olarak bilgilendirme niteliği taşıyan bildirimdir. Hukuki olarak isei tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından usul ve yasaya uygun olarak ilgilisine çıkartılan resmi evraktır. Birçok konu hakkında tebligat gönderilir. Tebligat çıkartmaya yetkili kişi ve kurumlar, baroya bağlı avukatlar, noterler, valilikler belediyeler, adliyeler,SGK ve Vergi daireleri gibi kurum, kuruluş ve kişilerdir.
Tebligat Kanunu madde 10’a göre:
TK Madde 10: Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. (Ek fıkra: 11/1/2011-6099/3 md.) Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde,muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Şu kadar ki; kendisine tebliğ yapılacak şahsın müracaatı veya kabulü şartıyla her yerde tebligat yapılması caizdir.
Tebligat ilgili yere bırakıldığı andan itibaren süreç başlamış olur. Süreç başladığı için hak kaybına uğrama, itiraz hakkını kaybetme, borç altına girme ve borcu kabul etme durumu ortaya çıkabilir. Bu nedenle tebligata cevap vermek ve ilgili yere gitmek önemlidir.
Tebligat, ilgili taraflar, varsa kanuni temsilcileri ve vekillerine yapılır. Tebligatta;
Tebligatlar kapalı tebligat, açık tebligat, 35. maddeye göre tebligat, ilanen tebligat ve elektronik tebligat olmak üzere düzenlenmiştir.
Kapalı Tebligat
Kapalı tebligatta tebliğ yapılacak kişi ya da kuruma duruşma günü ve saati, keşif günü ve saati, ihtar, şerh, karar, bilirkişi raporu veya iddianame gibi evrakların tebliği yapılmaktadır. Bu tebligat türü cepli tebligat olarak da bilinmektedir.
Açık Tebligat
Açık tebligatlarda, ihtar, duruşma günü ve saati, keşif günü ve saati gibi bilgiler tebliğ edilir. Kapalı tebligattan ayrılan özelliği ise açık tebligatlarda tebligatın içine herhangi bir belge konmamasıdır.
35. Maddeye Göre Tebligat
Bazı şirketlere ve firmalara çıkan tebligatlar, şirket yada firmanın adresinden taşınması ve yeni adresin bildirilmemesi nedeniyle geri dönebilir. Adres gerekli araştırmalar ve kolluk kuvvetlerinin soruşturması ile de tespit edilemiyorsa, madde 35’ e göre tebligat çıkartılır. Çıkartılan tebligat, eski iş yeri veya yerleşim binasının kapısına asılır. Tebligatın asılma tarihi tebliğ tarihi olarak kabul edilir. Eski adrese yapılan tebliğler,muhatap/muhataplara yapılmış sayılır.
İlanen Tebligat
Tebligat Kanunu 28. maddeye göre düzenlenen ilanın tebligatlar, kişinin adresinin meçhul olduğu durumlarda devreye girer. Yine yapılan araştırmalar ve kolluk kuvvetlerinin araştırması sonucu adres tespiti yapılamıyorsa, kişi ve kuruluşa ulaşmak için gazete ilanı ya da elektronik tebligatla ilanen tebliğ yapılır. İlanen tebligatta muhatabın adı, soyadı,adresi, yapılan tebliğin konusu, kısa özeti, eğer bir davet içinse, hangi gün ve saatte nerede bulunması gerektiği belirtilir. Son ilan tarihinden itibaren 7 gün sonunda tebliğ yapılmış sayılır.
Tebligatın elektronik ortamda gönderilmesine olanak sağlayan bir sistemdir.
Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.
1. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
2. 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
3. Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
4. Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri. 5. Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
6. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
7. Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
8. Noterler.
9. Baro levhasına yazılı avukatlar.
10. Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
11. İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.
Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur. Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Bu Kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemleri,Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülür. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alır.
TÜZEL KİŞİLERE YAPILACAK TEBLİGAT USULÜ
Tüzel kişilere yapılacak tebligat yetkili temsilciye,eğer birden çok yetkili veya temsilci varsa bunlardan birine yapılır.Tebligatın yapılacağı sırada tebliği almaya yetkili kişiler mesai saati içinde iş yerinde yok ise, tebligat usulü uyarınca daimi çalışana ya da müstahdemlerden birine yapılır. Bu kişilerinde tebligat almaya yetkileri bulunması gereklidir.Tebligat bu kişilerinde bulunamaması halinde başka bir memur ya da müstahdeme yapılır ancak bunun nedeninin ayrıntılı bir şekilde tebligatta belirtilmesi gerekir. Eksik yapılan tebligatlar kanun gereğince geçersiz sayılır.
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir
DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]