DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hakkında Kanun’un(MÖHUK) 50. Maddesinde: “Yabancı Mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye'deicra olunabilmesi, yetkili Türk Mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.” şeklinde düzenlenmiştir.
MÖHUK 58. Maddesinde: “Yabancı mahkeme ilâmının kesin delil veya kesin hüküm olarak kabul edilebilmesi yabancı ilâmın tenfiz şartlarını taşıdığının mahkemece tespitine bağlıdır.” şeklinde ifade edilmiştir.
Yabancı ülke mahkemesinde verilen kararlar kendiliğinden Türkiye’de geçerli olmaz. Türkiye’de tanıma tenfiz davası açarak geçerli hale getirilmedikçe resmi makamlar tarafından işleme konulmaz.
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için tanıma tenfiz davası önemli bir sorundur. Özellikle Boşnma davalarında Tanıma Tenfiz davası yaşadıkları ülkede boşandıktan sonra Türkiye’de hala evli olarak görülen kişilerin kayıtlarını gerçeğe uygun hale getirmek için açılan bir tespit davasıdır. Yurt dışında boşandıktan sonra kararı Türk Mahkemelerinde onaylatmak zorunluluktur. Bu onay işlemi Tanıma Davası’dır. Boşanma kararının yanında nafaka, tazminat, velayete ilişkin kararlar da varsa açılacak olan dava Tanıma Davası değil Tenfiz Davası olur.
Tanıma tenfiz davası için gerekli belgeler:
*Yurt dışından alınmış mahkeme kararı (Kararın ıslak imzalı, mühürlü aslı gereklidir.)
*Kararın kesinleştiğine dair yazı (Kararın altına yazılan ek bir yazıdır. Bu yazıya kesinleşme şerhi adı verilir.)
*Konsolosluktan alınacak Apostile(Türk Büyükelçiliği yada Konsolosluğu mahkeme kararının yetkili bir mahkeme tarafından verildiğini“ONAYLAR”.
*Mahkeme kararının tercümesi
Sizi temsil eden bir avukatın olması halinde Tanıma Tenfiz Davası için mahkemeye katılmak zorunda değilsiniz. Avukatınız için çıkarılacak vekaletnamede:
Tanıma-Tenfiz Davasını takip etme ve yürütme yetkisini içeren “özel vekâletname” çıkarılması gerekir. Bu vekâletnameler Türk Konsoloslukları tarafından düzenlendiği gibi yurt dışında vekâletname düzenlemeye yetkili olan diğer kurumlardan da çıkarılabilir.
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir
DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]