DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma Suçunun Cezası (TCK 109)
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçun cezası şu şekildedir:
İşlenmesi halinde yukarıdaki fıkralara göre Verilecek ceza bir kat artırılır. ( TCK madde 109/3)
Cebir, Tehdit ve Hile Kullanarak Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (TCK md. 109/2)
Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçunda cebir fiilin başlangıç aşamasında mevcutsa fiil devam ederken cebir uygulanmamasının bir önemi yoktur. Fiilin başlangıcında mağdurun direncini kırmak için yeterli bir cebir uygulanmışsa suçun bu fıkradaki nitelikli hali meydana gelir.
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu serbest hareketli bir suçtur.
Fiilin kısa veya uzun süreli olmasının bir önemi yoktur. Mağdurun asgari bir şekilde belli bir süre hürriyetinden yoksun bırakılması gerekmektedir. Bir anlığına bir kimsenin hürriyetinden yoksun bırakılıp, Hemen serbest kalmasıyla bu suç oluşmaz. Bunu hakim takdir edecektir.
Mütemadi suçtur. Temadinin bittiği yerde suç tamamlanmış olur. Failin veya mağdurun ölümü, Mağdurun kaçması, 3. Kişilerin müdahalesi, Fail eylemine son verebilme iktidarını kaybetmiş olabilir Bu hallerde suç oluşur.
Bu suç genel kabule göre icrai hareketle (Aktif eylem) İşlenir.
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu düzenleyen TCK’nun 109. maddesinde mağdurun rıza açıklama ehliyetini belirleme noktasında bir yaş sınırı getirilmemiştir. Bu halde yaşı küçük mağdurun rızasının failin ceza sorumluluğunu ortadan kaldırıp kaldırmayacağı, Failin amacının toplumda kabul gören bir davranış ya da genel ahlak kurallarına uygun olup olmadığı nazara alınarak belirlenmelidir. Bu anlamda küçük yaştaki çocuğun gideceği yere bırakılması ya da çocuğun ailesini evde bulamadığı için komşularına gitmesi örneklerinde olduğu gibi kişinin meşru amaçla hareket ettiği durumlarda yaşı küçük çocuğun rızası geçerli olacak, kişinin haksızlık bilinciyle hareket ettiği ve küçüğün rızasının kanuna, adaba veya genel ahlak kurallarına aykırı olduğu hallerde ise yaşı küçük çocuğun rızası geçerli olmayacaktır. Bu sebeple yaşı küçük mağdurun rızasının failin ceza sorumluluğunu ortadan kaldırıp kaldırmayacağı her olayın özelliğine göre değerlendirilip belirlenmelidir. Ancak, bu hallerde yaşı küçük mağdurun rızasına değer verilebilmesi için eylemin cebir, tehdit veya hile olmaksızın gerçekleştirilmiş olması gerekir (YCGK-K:2017/181).
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir
DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]