DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]
7258 Sayılı Kanun’ un 5/d bendi:
d) Spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli veya müşterek bahis veya şans oyunlarını oynayanlar mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından beş bin liradan yirmi bin liraya kadar idari para cezası ile cezalandırılır.
Size böyle bir ceza geldiğinde ne yapmalısınız? Öncelikle alanında uzman bir avukata başvurmanız gerekir.
Size gönderilen İdari Para Cezası Karar Tutanağında tespit edilen kabahat; YASA DIŞI BAHİS OYNAMAK’ tır. Kabahat ile ilgili elde edilen deliller önemlidir. İdari yaptırım tutanağına karşı, kararın şahsınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliği’ ne bizzat veya yasal temsilciniz ya da avukatınız aracılığıyla başvurabilirsiniz. Bu süre içerisinde başvuru yapılmaması halinde idari yaptırım kararı kesinleşir.
İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce öderseniz ¾’ ü tahsil edilir. Peşin ödeme bu kişinin kanun yoluna başvurmasını etkilemez.
İdari para cezaları, idari düzene ve kurallara aykırılık nedeniyle doğrudan doğruya idari mercilerce uygulanan yaptırım kararlarıdır. İdari mercilerin bu yaptırım kararlarını uygulayabilmesi idarenin inisiyatifinde değildir. Bir miktar paranın ödenmesini içeren ceza niteliğindeki bu kararlar yargı organına başvurulmadan idarece alınır ve uygulanır. İdari mercilerin bu cezaya hükmedebilmesi yasada açıkça izin vermesine bağlıdır. Ceza verilebilecek eylemler yasada kabahat olarak düzenlenmiştir. Konusu suç teşkil etmeyen kabahat olarak nitelendirilen yasaklanan eylemlere para cezası verilir.
5326sayılı Kabahatler Kanunu’ nun 27. Maddesinde aksine bir düzenleme olmadıkça idari para cezasına itiraz genel itiraz yolu ile yapılmalıdır denilmiştir.
Aksine hüküm bulunmadıkça İtiraz Süresi 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27.maddesine göre 15 gündür. Bu itiraz süresi, idari para cezasının ilgili kişiye tebliği tarihinden itibaren başlar. Danıştay kararlarına göre, idari işlemlerde itiraz süresinin muhataba bildirilmemesi halinde uygulanacak itiraz süresi 60 gündür (Danıştay 14. Dairesi – 2013/697 karar). Kanun, idari para cezası kişiye tebliğ edildiğinde nereye ödeneceğinin de kişiye bildirilmesini zorunlu kılmıştır. İdari para cezasının peşin ödenmesi halinde, cezanın 1/4’ü oranında indirim yapılmaktadır. Erken ödeme yapmak isteyen kişi, cezanın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde cezayı ödemesi gerekir. Cezaya itiraz edilecek olsa bile cezanın ödenmesi gerekir.
İdari para cezalarına itiraz, ilgili özel kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, Sulh Ceza Hakimliğine yapılır. Ancak idari para cezasının yanında ayrıca bir yaptırım söz konusuysa itiraz merci İdare Mahkemesidir.
7258 Sayılı Kanun’ un 5/d bendi uyarınca gönderilen İdari yaptırım tutanağına karşı, kararın şahsınıza tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliği’ ne bizzat veya yasal temsilciniz ya da avukatınız aracılığıyla başvurmanız gerekir.
AVUKAT ASİLE BETÜL KOÇ
İLETİŞİM:0 532 380 61 44
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir
DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]