DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]
Türkiye’de yabancılar vatandaşlık hakkını çeşitli durumlarda kazanabilir. Bunlardan biri de yatırım yaparak doğrudan kazanılan Türk Vatandaşlığı’ dır. Türkiye’de çalışmayan, fakat Cumhurbaşkanlığı kararına göre belirlenmiş kapsam ve tutarlarda yatırım yapacak yabancı uyruklu kişiler ile bu kişilerin eşi ve 18 yaşını doldurmamış çocukları, istisnai olarak Türk Vatandaşlığı kazanabilmektedir.
19/09/2018 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan karar ile Türkiye’de en az 250.000USD değerinde gayrimenkul satın alan(ev ya da iş yeri gibi bir taşınmaz), en az 500.000USD yatırım yapan yabancı uyruklu kişilere ve bu kişilerin eşi ile 18yaşından küçük çocuklarına Türk Vatandaşlığı’ na istisnai olarak başvuru yapma hakkı tanınmıştır.
Yönetmeliğin 20. maddesinin ikinci fıkrasında;
a) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespit edilen,
b) En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarı peşin olarak yatırılan taşınmazın satışının vaat edildiğine dair noterden düzenlenen sözleşmenin üç yıl süreyle devri ve terkini yapılmayacağı taahhüdüyle tapu siciline şerh edildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen,
c) En az 50 kişilik istihdam oluşturduğu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilen,
d) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
e) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında Devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilen,
f) En az 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını en az üç yıl elinde tutma şartıyla satın aldığı Sermaye Piyasası Kurulunca tespit edilen.
Yönetmeliğin 20. Maddesinin2. Fıkrasının b bendine göre Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete izin verilen alanlarda her türlü gayrimenkulü edinebilmektedir. Her ne kadar her türlü gayrimenkulü alabilecek olsa da yabancı uyruklu kişilerin taşınmaz ediniminde bir takım kanuni kısıtlamalar mevcuttur.
· Yabancı uyruklu bir gerçek kişi Türkiye’de herhangi bir yerde en fazla 30 hektar gayrimenkul ve sınırlı ayni haklar edinebilmektedir. Bakanlar Kurulu, uygun gördüğü takdirde daha büyük alanlar verebilir.
· Yabancı uyruklu bir gerçek kişi Türkiye’de herhangi bir yerde 30 hektara kadar gayrimenkul ve sınırlı ayni haklar edinebilmektedir. Bakanlar Kurulu, uygun görüldüğü takdirde daha büyük alanlar verebilir.
· Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.
· Taşınmazın askeri yasak ve güvenlik bölgeleri dışında kalıp kalmadığının Tapu Müdürlüğü tarafından yetkili komutanlığa sorulması ve edinim için olumlu cevap alınması gerekmektedir.
Vatandaşlık başvuru işlemlerinin tamamlanması sürecini kapsayacak şekilde gayrimenkul üzerinden oturma izninin alınması gerekmektedir. Ev alındıktan sonra taşınmaz üzerinden kısa süreli ikamet izni alınması gerekir. (6458-31/J)
Taşınmazın satış yoluyla edinimine yönelik başvurularda 250.000USD’ nin tespiti için Sermaye Piyasası Kurumu tarafından kabul edilen geçerli bir lisansa sahip değerleme uzmanı tarafından taşınmazın piyasa değerini gösterir “Taşınmaz Değerleme Raporu” alınmalıdır.
Gayrimenkul edinimi ile Türk Vatandaşlığının kazanılması amacıyla temin edilmesi gereken belgeler:
BAŞVURU FORMU
Türk Vatandaşlığının kazanılabilmesi için devletin belirlemiş olduğu tüm belgelerin mevzuata ve usule uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.
AVUKAT ASİLE BETÜL YAYLA
Asile Betül Yayla Hukuk Bürosu © Copyright 2019 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir
DEVAMINI OKU[Kod-Blog-Icerik]